اوایل هفته گذشته(18/4/91) حمله وحشیانه نیروهای امنیتی عربستان به «شیخ نمر باقرالنمر» روحانی برجسته شیعه این کشور که منجر به جراحت و دستگیری وی شد، شعله های خشم مردم استان الشرقیه را علیه رژیم آل سعود برافروخت. هزاران نفر از اهالی مناطق القطیف، الاحساء، ظهران، العسیر، نجران و ... در اعتراض به دستگیری شیخ نمرالنمر دست به تظاهرات گسترده زدند. در جریان این تظاهرات بیش از 20 نفر از اهالی منطقه الشرقیه به دلیل درگیری با مأموران امنیتی عربستان شهید و زخمی شدند. خبر ناآرامی های مناطق شرق عربستان که بازتاب های زیادی را در برخی رسانه های آزاد دنیا و کشورمان به دنبال داشت، نشان داد عربستانی که در طول 16 ماه گذشته از رهگذر ارسال سلاح های پیشرفته و کمک مالی به تروریست ها در سوریه نقش کاملاً تخریبی در این کشور ایفا می کرد، اینک خود گرفتار خشم مردمش شده است.
همزمان با اوج گیری تظاهرات در منطقه الشرقیه، رئیس سازمان سیا برای رایزنی با مقامات سعودی در سفری عاجل و کوتاه، وارد ریاض شد و ضمن دیدار با پادشاه عربستان در جده، مسئولان امنیتی این کشور را درخصوص چگونگی برخورد با معترضان توجیه کرد. برخی از منابع دیپلماتیک فاش کردند که دستگیری این روحانی شیعه با چراغ سبز آمریکایی ها انجام شده است، اما آنها به شدت نگران تبعات آن هستند؛ از این رو، بسیاری از رسانه ها و تحلیلگران، علت سفر پترائوس را نگرانی شدید کاخ سفید از اوضاع عربستان در پارادایم بیداری اسلامی به وقوع پیوسته در منطقه می دانند. چندی پیش «هنری کیسینجر» کهنه سیاستمدار آمریکایی که نظراتش هنوز برای کاخ سفیدنشینان معتبر است، با توجه به تداوم انقلاب مردم بحرین، از سرایت آن به عربستان ابراز نگرانی کرده و به غرب در این خصوص هشدار داده بود. به راستی آمریکا نگران چیست؟
آمریکا نگران منافع خود در عربستان است و به شدت از تکرار سرنوشت انقلاب های تونس و مصر برای شریک اقتصادی خود وحشت دارد. زیرا از یک سو، بیش از 80 درصد از چاه های نفتی عربستان در منطقه الشرقیه واقع است و گسترش دامنه درگیری ها ممکن است به قطع صادرات نفت عربستان به آمریکا و دیگر متحدان غربی اش منجر شود. این در حالی است که آمریکا در راستای تحریم ایران و پر کردن خلأ نفتی حاصل از تحریم ایران، روی عربستان به دلیل استحصال روزانه 10 میلیون بشکه نفت، حساب ویژه ای باز کرده است. از سوی دیگر، بیش از 40 درصد از کارگران شرکت آمریکایی «آرامکو» در الظهران را شیعیان تشکیل می دهند و به طور طبیعی این کارگران تحت تأثیر شرایط منطقه الشرقیه ممکن است دست از کار بکشند. البته می توان همه این دلایل را حاصل نگرانی شدید آمریکا و متحدان غربی اش از بحرانی تر شدن وضعیت منطقه در راستای آغاز موج جدید بیداری اسلامی در عربستان دانست. این نگرانی ها، به سفر رئیس سیا و گسترش رایزنی ها میان دستگاه های امنیتی عربستان و آمریکا منجر شده است. در کنار فشارها و فضای خفقان آور داخل عربستان، متأسفانه رسانه های عربی و غربی نیز طی روزهای اخیر تحرکات مردم مظلوم شیعه الشرقیه عربستان را سانسور کرده اند و این امر، نشان می دهد که غرب نسبت به انقلاب های مردم منطقه نگاه دوگانه ای دارد.
دستگیری شیخ نمرالنمر هرچند اوج وحشیگری رژیم آل سعود را می رساند، اما با توجه به تصمیم مردم شرق عربستان برای احقاق حقوق خود، قطعاً تظاهرات طی روزهای آینده از محدوده شرق به سایر نقاط عربستان سرایت خواهد کرد؛ به ویژه اینکه خود شیخ نمر به نقل از برادرش چند روز پیش از دستگیری خود، متذکر شده بود که یقین دارد دستگیری یا شهادتش منجر به نهضتی بزرگ در عربستان خواهد شد. شیعیان عربستان که 15 درصد از جمعیت 27 میلیونی عربستان را تشکیل می دهند سال ها از تبعیض و ستم حکام آل سعود رنج می برند و از حقوق اولیه یک شهروند از قبیل آزادی در انجام اعمال عبادی، ورود به دستگاه های دولتی و عضویت در نیروهای مسلح محروم هستند. رژیم آل سعود حتی از ورود جوانان شیعه به دانشگاه های سعودی نیز جلوگیری می کند. بدون تردید، این ظلم ها و تبعیض ها زمینه های چنین خیزش های فراگیر مردمی را فراهم کرده است که در صورت تداوم سرکوب وحشیانه تظاهرات مردم، سرانجام این آتش به کاخ حکام آل سعود سرایت خواهد کرد.
نظر بدهید |